Vinho Verde

VINHO VERDE

VINHO VERDE is de grootste DOC hoog in  het koele, regenachtige en  groene noord westen.
De wijnstokken groeien in vruchtbare, granieten en/of  kalkrijke bodems langs rivieren die stromen van de bergen in het oosten om uit te  te monden  in de Atlantische oceaan tussen gouden surf stranden.

Uit dit klimaat komt de Vinho Verde wijn waar deze regio beroemd om is: een van de meest lichte, sprankelende en opwekkendste aperatiefs ter wereld met soms een licht zoetje.

Dat doet deze regio echter te kort; er is véél meer! Vinho Verde is heel divers.

De Vinho Verde regio bestaat uit  negen districten:  Moncão, Lima, Cávado, Ave, Amarante, Sousa, Baião, Paiva en Basto en de enige overeenkomst is het begrip Vinho verde dat in het Portugees niet alleen als groen vertaald moet worden maar meer als ‘jonge’ wijn.

Maar ook hele rijpe, volwassen wijnen komen uit de Vinho Verde en zelfs late harvest en versterkte wijnen.

Casa de Vilacetinho

Casa de Vilacetinho  opgericht in 1790 was één van de eerste producers in de Vinho Verde, in de sub regio Amarente. Amarente is eigenlijk een voortzetting van de Douro met zijn granieten bodem.
Op de naar het zuiden gerichte,  zacht glooiende helling is een hoofdrol weggelegd voor de Avesso druif. Deze druif geeft de wijnen van Casa de Vilacetinho zijn stuivende, aromatische en sub tropische aroma’s met nog steeds de kenmerkende frisse zuurgraad die je bij een Vinho Verde wijn mag verwachten.

WIJNEN

Vilacetinho – Vinho Verde-classic
Avesso, Arinto, Loureiro Azal
Wit, fruitig en fris

Vilacetinho – Premium Estate Blend
Avesso, Arinto, Loureiro Azal
Wit, fruitig en vol

Vilacetinho – Avesso  Loureiro
Avess,  Loureiro
Wit, fruitig en kruidig fris

Vilacetinho – Avesso Alvarinho
Avesso,  Alvarinho
Wit, fruitig en kruidig fris

Vilacetinho – Avesso superior
Avesso
Wit, fruitig en vol