Regio Lisboa

REGIO LISBOA

Een sterke Atlantische bries waait door de hellingen van de wijngaarden in deze regio die zich uitstrekt van Carcavelos( net onder Lissabon) in het uiterste zuid west puntje tot aan Pombal, meer naar het Noord oosten.

Niet alleen de stoere windmolens op de heuveltoppen gaan hier vrolijk van draaien maar de wind zorgt ook voor de vertraging van het rijpen van de druiven.
Deze regio is een van de grootste wijnregio’s van Portugal. Er worden heel veel VR wijnen gemaakt naast de 9 (!) verschillende officiële D.O.C. wijnen

In deze regio werkt Wijnhoeve Matton met 3 wijnhuizen met elk een totaal ander stijl

Manzwine

Manzwine is een producer van premium wijnen. Favoriete uitspraak van André Manz is dan ook:

“ik wil niet veel wijn maken maar ik wil uitzonderlijk goede wijn maken”

Manzwine focust op memorabele, regionale wijnen met autochtone druiven. Gemaakt met een moderne twist. Wijnen met rijke aroma’s en een soepele afdronk.
De wijnen van Manzwine hebben veel nationale en internationale prijzen gewonnen en 2 van de wijnen uit het Portfolio van Manz staan in de top 50 van beste Portugese wijn:

Dona Fatima en Contador de Estórias

Dona Fatima
Dona Fatima is hierbij absoluut de meest bijzondere wijn. De wijn wordt als enig wijn ter wereld uitsluitend gemaakt van de bijna uitgestorven Jampal druif. Terecht was deze druif, die heel complexe wijnen produceert de favoriet van het vroegere Portugese koningshuis.

Naast de wijngaarden in Lisboa heeft Manzwine ook wijngaarden in Upper Douro en Palmela

Wijnen

Manz – Dona Fatima
Jampal
Wit, rijk en complex – rijp en vol

Manz – Pomar do espírito santo
Touriga Nacional, Aragonez en Castalão
Rood, fruitig en mondvullend

Manz – Penedo de Lexim
Aragonez, Touriga Nacional
Rood, soepel en licht

Casal Figueira

Met de witte wijn António en later de rode wijn Castelão kwamen er bio dynamische wijnen in de portfolio van Wijnhoeve Matton. Niet persé dat wij daar naar op zoeken waren maar om de bijzondere vrouw Martha Soares. Wat een passie en wat een gedrevenheid om van het project van haar overleden man António een succes te maken

Al aan het eind van de vorige eeuw bewerkte het echtpaar hun wijngaard volgens de principes van de bio-dynamie. Helaas was de wereld toen nog niet klaar voor hun bijzondere wijnen en het bedrijf ging failliet. Maar het echtpaar was nog niet klaar om hún droom op te geven.
Van 4 plaatselijke boeren pachtten zij oude wijngaarden op de noordflank van de Serra do Montejunto  en legde zich toe op de unieke en zeldzame druif van dit gebied: Vital. Voor rode wijn gebruikten zij de krachtige en kruidige Castelão.
Maar nog steeds via het principe van de bio-dynamie.

Helaas sloeg het noodlot weer toe . Tijdens de oogst van 2009 begaf Antonio’s hart het tijdens het pletten van de Castelão-druiven en hij stierf op 43-jarige leeftijd.
Als eerbetoon aan haar man zette Martha het bedrijf voort en noemde de witte wijn naar hem: António.

Met haar achtergrond als kunstenares maakt zij ieder jaar haar eigen bijzondere label voor deze wijn.

Wijnen

Cepa Pura F
Fenão Pires
Wit, rijk en complex – rijp en vol

Medieval de Ourem
Fenão Pires , Trincadeira
Rosé, complex en krachtig

Quinta de Montalto

Met de samenwerking met Quinta de Montalto, heeft ook biologisch wijnbouw een plaats in ons assortiment. Dit wijnhuis ligt in het noordelijkste puntje van de regio Lisboa en de wijnranken  zijn  geplant in sterk kalkhoudende klei.

Naast wijn produceert Quinta de Montalto ook jam, olijfolie, verse groente en fruit.
Allemaal met het accent op regionale producten zijn zowel de familie als de werknemers vol overtuiging aan het werk om het authentieke karakter van ”hun” regio Encostas D’Aire zo puur mogelijk te produceren.

Dit gebeurd uiteraard met respect naar dier en natuur. In alle produkten van Quinta de Montalto zijn geen dierlijke produkten gebruikt zodat hun wijnen ook het VEGAN etiket mogen voeren

Historie
Al sinds de middeleeuwen werden door de cisterciënzermonniken de wijnen van de regio Encostas D’Aire gemaakt van een blend van de witte druif Fernão Pires en de rode druif Trincadeira. Hoewel deze combinatie de suggestie wekt van een rosé wordt de wijn als rood ervaren. Een bijzondere wijn die heel goed samengaat met gerechten die met overvloedige olijfolie zijn gemaakt.
Om te voorkomen dat deze bijzondere wijn uitsterft zijn zowel de teelt als de produkte door de Portugese  wet vastgelegd

António
vital
Wit, strak en beendroog

Castelão
Castelão
Rood, elegant, complex en verfijnd