Madeira

Madeira

De versterkte wijnen van Madeira zijn uniek en niet alleen vanwege hun lange houdbaarheids-datum. Er zijn Madeira’s bekend van meer dan 2 eeuwen  oud….en drinkbaar.

Een klein gedeelte van de historische Madeira druiven worden betiteld als “nobel”.
Dit zijn de Sercial, Verdelho, Boal en Malvasia en de zeldzame Terrantez.
Het zijn allemaal witte druiven en de eerste 4 worden traditioneel gevinificeerd als respectievelijk:
droog, half droog, half zoet en zoet.

Speciaal voor Madeira is het rijpingsproces  volgens het canteiro sijsteem. De wijn rijpt in houten tonnen op zolder onder de pannen. Gedurende deze periode oxideert de wijn en karamelliseren de suikers terwijl de zuurgraad stijgt.
Deze spanningsboog tussen zoet, zuur en oxidatie  geeft Madeira wijn zijn unieke karakter!

Tot 5 jaar worden de wijnen gemaakt in dezelfde stijl als de nobele druiven: droog, half droog, half zoet en zoet van de blauwe druif Tinta Negra. Het rijpingsproces wordt nagebootst in roestvrij stalen tanks met verhitting;  Estufagem genoemd.

Wijn Spijs Combinaties

Hoewel het logisch lijkt om de wijnen vanwege de eerste zoete indruk in te zetten bij het kaas plateau of bij het –zoete- dessert is Madeira bij uitstek geschikt om veel breder in te zetten.
In principe is het mogelijk om een heel diner te laten begeleiden door alleen Madeira wijnen.

Madeira Wine Ambassador

In 2015 heb ik mijn certificaat gehaald als Madeira Wine Ambassador. De combinatie met mijn passie voor gastronomie is dan snel gelegd. Plechtig heb ik beloofd deze wijn te vertegenwoordigen en hoe kan dat mooier dan in een spannende wijn/spijs combinatie. Met zijn jing en jang eigenschappen  past Madeira bij uitstek bij gerechten met een “moeilijk” karakter; zoet én hoge zuren, oxidatieve gerechten; gerechten met specerijen en umami.

Voorbeelden uit de praktijk:

-Stukje kabeljauw met gekonfijte aardappel, gefermenteerd aardappelijs en lavas : Verdelho 10 years

-Varkenswang rillette met walnoten en geschaafde truffel in een buideltje van tabaksbladeren: Boal 10 years

H.M. Borges

In het centrum van de hoofdstad Funchal vinden wij één van de oudste Madeira huizen.
Opgericht in 1877 door Henrique Menezes Borges is het bedrijf al 4 generaties in de familie en wordt tegenwoordig geleid door Isabel Borges. Het motto van Isabel is door de generaties heen echter hetzelfde gebleven als van haar betovergrootvader:

“maak wijnen die een ambassadeur zijn voor het eiland met respect naar de natuur en de mensen”

Wijnen

5 years old  reserve medium sweet Versterkt

5 years old  reserve  medium dry Versterkt

10 years old reserve Verdelho Versterkt

10 years old reserve  Boal Versterkt