Douro

DOURO

De Douro is een van de grootste wijn rivieren van de wereld samen met de Rijn, de Rhône, de Loire en de Moezel. Zijn stroomgebied loopt van de Spaanse grens tot aan de monding in de  Atlantische oceaan bij Porto. De DOC Douro begint 110 km landinwaarts met de meest westelijke regio: Baixo Corgo en is daarmee het natste en koudste gedeelte van de regio. De wijnen en de Port hebben een zachter en eleganter profiel dan de wijnen uit Alto Corgo met de belangrijkste plaatsen Pinhão en São João de Pesqueira. Hier ligt het hart van de Port industrie waar naast de beroemde wijnen van de bekende Porthuizen ook rijke complexe tafelwijnen worden gemaakt. Vanaf Numão tot aan de Spaanse grens loopt de Douro superior die gekenmerkt wordt door bitter koude winters en hete zomers. Dit gebied staat bekend als de Internationale Douro met moderne wijnen; toegankelijk en fruit gedreven.

Wijnhoeve Matton heeft in alle 3 de regio’s wijnhuizen die kenmerkend zijn voor onze manier van werken. Kleine bedrijven waar van druif tot fles de controle wordt gehouden door een paar mensen; vaak de familie zelf. Wijnen die gemaakt worden met trots en passie zonder moderne technieken en professionaliteit uit het oog te verliezen. En dat proef je!

Unieke wijnen die een afspiegeling zijn van het bijzondere terroir en de gedreven wijnmaker

ManzWine

Door een gelukkig toeval is André Manz in de wijn maak wereld terecht gekomen. Deze gedreven en uiterst perfectionistische man maakt wijnen die nergens ter wereld gemaakt worden. Onder andere zijn beroemde en unieke Dona Fátima van de bijna uitgestorven Jampal druif.

Ook in de Douro huurt André Manz een aantal wijngaarden waar ondanks de afstand niets aan het toeval wordt overgelaten. Vanaf de kleinste takjes in de wijngaard tot aan het proeven van de wijnen aan het eind van het productie proces houdt hij stevig de regie in handen. De wijnen worden gemaakt met de modernste technieken met de basis aroma’s van de druiven als belangrijkste drijfveer. Bij het proeven van zíjn Douro wijn en de pure en krachtige smaken van Touriga Nacional en Touriga Roriz riep hij uit: “niets meer aan doen: géén houtlagering. Laat de aroma’s puur blijven.” Port unplugged.

Deze beslissing werd vanaf 2013 beloond met gouden en zilveren medailles bij o.a. Mundus Vini.

WIJN

Manz – Douro
Touriga Nacional, Tinta Roriz
Rood, elegant, complex en krachtig

Maçanita Vinhos

António Maçanita is op dit moment de top wijnmaker in Portugal; uitgeroepen door het wijnmaandblad Revista de vinhos tot wijnmaker van het jaar 2019.
Naast de bijzondere wijnen uit de Azoren en Alentejo is  Antonónio in 2011 samen met zijn zus een project gestart: wijnen uit de Douro

Met het gezamenlijke motto:

Geef wijnen een karakter en eigen persoonlijkheid

begonnen zij hun project in de Douro en betrekken hun druiven uit álle 3 de sub regio’s van de Douro:
witte druiven Malvasia Fina, Gouveio en viosinho uit Baixo Corgo en uit Douro superior Codega do Larinho. Uit het hart van de port regio Cima Corgo komen de rode druiven: Touriga Nacional, Sousão en een perceel oude druiven ranken van meer dan 80 jaar oud

WIJNEN

Macanita-Gouveio
Gouveio
Wit, elegant, diep en verfijn

Macanita-Sousão
Sousão
Rood, elegant, complex en verfijnd

Macanita-Rosé
Touriga Nacional
Rosé, complex en krachtig

Amável Costa

De oorsprong van dit Port Huis is gelegen in het hart van de Upper Douro, sinds het midden van de 19de eeuw. Dicht bij het plaatsje Cédovim ligt het landhuis Paraíso Estate; letterlijk Paradijs Landgoed.

Dit is het kleinste landgoed van de familie met 11 ha aan wijngaarden die voor de produktie van de Cédovim Port zorgen.

Het landschap is typisch voor de Upper Douro: ruige, steile hellingen die het werk in de wijngaard alleen met de hand mogelijk maken.
De wijnranken zijn de traditionele Port druiven:
Touriga Nacional, Touriga Franca en  Tinta Barroca.  Druiven waar  Agostinho Amável Costa zo gepassioneerd over was. Amavél Port heft een keine portfolio met maar 4 port wijnen.
De beroemde witte port van Cédovim wordt gemaakt van een mix van oude wijnranken van de rassen: Viosinho, Malvasia Fina, Malvasia Rei, Verdelho, Códega en Rabo de Ovelha.

WIJNEN

Cédovim-white port 20 years
Viosinho, Malvasia Fina, Malvasia Rei, Verdelho, Códega en Rabo de Ovelha
fris, zoet

Cédovim Tawny port 10 years
o.a.  Tinta Barroca, Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz
kruidig, zoet

Cédovim Tawny port
o.a.  Tinta Barroca, Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz
kruidig, zoet

Cédovim White port
Viosinho, Malvasia Fina, Malvasia Rei, Verdelho, Códega en Rabo de Ovelha
fris,  zoet