Bairrada

BAIRRADA

Eucalyptus en pijnbomen beheersen het zacht glooiende landschap dat zich vanuit de Atlantische oceaan uitstrekt tot aan de voet van het ruige hooggebergte de Serra de Estrella. Beiden zijn bepalend voor de wijnbouw in deze oude wijnregio Bairrada.

Bairrada is een van de natste wijnstreken van het land met klimatologisch dezelfde omstandigheden als Bordeaux.  De ochtendmist in de nazomer zorgt voor een extra lange rijping van de druiven zodat de aroma’s prachtig kunnen ontwikkelen.

De wijngaarden worden veelal omzoomd door een rand van eucalyptus en pijnbomen dat volgens kenners de rode wijnen het typische kruidige karakter meegeeft wat kenmerkend is voor dit terroir.

Espumantes

Bairrada is de grootste producent van mousserende wijnen van Portugal. Traditioneel een blend van het trio Arinto, Bical en Cercial vaak aangevuld met de muskaatachtige, florale Maria Gomes. De tweede gisting is op de fles en de rémuage wordt vaak nog met de hand gedaan.

Caves São João

Opgericht in 1920 door de 3 broers Costa werkt dit oude familiehuis vol trots toe naar hun eeuwfeest in 2020. Ieder jaar lanceert Caves São João een nieuwe wijn met een decenium uit de vorige eeuw in de hoofdrol. Maar als typisch wijnhuis uit de Bairrada is het produceren van  mousserende wijn een belangrijk aspect. Methode  tradicionel wordt hier wel heel letterlijk genomen omdat de remuage nog met de hand gebeurt

Poço do Lobo
Zoals het bij een oud wijnhuis hoort bestaan tussen Caves São João en de plaatselijke boeren lange relaties van intensieve samenwerking. De meeste wijnen komen vanuit deze samenwerking. Het neusje van de zalm komt echter van hun eigen wijngaard Pocó do Lobo: de Put van de wolf.
Oude wijnranken zijn verantwoordelijk voor de typische, krachtige en traditionele Bairrada wijnen met hun enorme potentie tot ouderen

Oude wijnen
Lange, oude gangen in de kelders van Caves São João herbergen de schatten uit de Bairrada.
Sinds de jaren 60 worden hier de wijnen bewaart met de mooiste ouderingspotentie.
En met succes. Indrukwekkende grande dames van de wijn imponeren met jeugdige tonen.
Op speciaal verzoek kunnen deze wijnen bij Wijnhoeve Matton besteld worden

WIJNEN

CSJ espumante bruto
Bical, Maria Goméz, Arinto
Mousserend, wit en droog

CSJ espumante rosé
Baga, Touriga Nacional
Mousserend, rosé en droog

CSJ espumante bruto reserva
Bical, Maria Goméz, Arinto, Chardonnay
Mousserend, wit en droog

CSJ espumante meio seco  reserva
Bical, Maria Goméz, Arinto, Chardonnay
Mousserend, wit en half droog

Aguardente
CSJ Velhissima 1966                                                               Gedistileerd

Frei João Bairrada red reserve
Baga, Touriga Nacional
Rood, elegant, complex en krachtig

Frei João Bairrada white  reserve
Arinto, Bical
Wit, elegant, diep en verfijn