Azoren

AZOREN

Midden in de Atlantische Oceaan vinden we één van de meest bizarre wijngebieden: De Azoren!
Op het eiland Pico zijn de omstandigheden in de wijngaard extreem. De wijnranken staan geplant
dicht tegen het water van de Atlantische oceaan in mini ommuurde wijngaardjes in vulkanische grond. Om de wijnranken te kunnen planten wordt simpelweg een gat in de bodem geboord.
De ongebruikelijke nabijheid van de zee, tussen de 50 en de 300 meter, besproeit de wijngaarden met een fijne mist van zeewater dat zich mengt met het zoete regenwater zodat de planten constant brak water drinken.

Door de invloed van de bergen was er voor de mens geen andere keus dan de wijngaarden zo dicht bij de zee te plaatsen dat men “de krabben kan horen zingen”.
Om de wijnranken enigzins tegen de wind te beschermen en om ‘s nachts de warmte vast te houden
werden zo’n 500 jaar geleden kleine stenen muurtjes geplaatst: currais. In 2014 werden de ommuurde wijngaarden van Pico op de wereld erfgoed lijst van UNESCO geplaatst

Azores Wine Company

Voor bijzondere projecten heb je bijzondere mensen nodig en wie kan je dan beter bedenken dan António Maçanita: wijnmaker en leider van 3 projecten ( de 2 andere projecten zijn in Alentejo en Douro) in Portugal. Het prestigieuze wijn tijdschrift REVISTA DE VINHOS heeft António Maçanita voor het 3de jaar op rij uitgeroepen  tot beste wijnmaker van het jaar in 2019!

De roots van António Maçanita liggen via vaders kant op Pico en zijn grote wens was om daar de historische wijnen te gaan maken van de zeldzame druif van het eiland: Terrantez

Samen met 2 studie makkers begon hij in april 2014 dit project. De Azores Wine Company kocht 100 Ha. oude wijngaard die langzaam wordt hersteld.

De filosofie van het bedrijf is daarbij leidend:

“We want to bring the world to the Azores, and take the Azores to the world!”

“Wij willen dat je de Azoren proeft in je glas.. proef ons land en onze zee”, klinkt het trots uit de mond van deze 3 gepassioneerde mannen.

Met trots brengt Wijnhoeve Matton deze droom een stukje dichterbij door alle wijnen van azores Wine Company in onze portfolio op te nemen.

WIJNEN

Arinto dos Açores
Arinto
Wit, strak en beendroog

Arinto dos Açores sur lie
Arinto
Wit, strak en beendroog

Verdelho O original
Verdelho
Wit, strak en beendroog

Rosé Vulcanico
fieldblend > 13 druiven
Rosé, elegant, complex en verfijnd

Terrantez do Pico
Terrantez
Wit, strak en beendroog , rijk en complex

Tinto Vulcanico
fieldblend > 13 druiven
Rood, elegant, complex en verfijnd

Prohibido
Hybride druif Isabella
Rood, elegant, mondvullend