Alentejo

ALENTEJO

Deze zonovergoten regio die het grootste gedeelte van het zuiden van Portugal beslaat is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een regio waar uitdagende, rijpe, volle en fruitige wijnen vandaan komen.

Enigzins jaloers kijken de andere regios naar de populariteit van deze wijnen in de barretjes en restaurants in de hoofdstad Lissabon waar bij de toeristen uit de hele wereld veel vraag is naar deze
karaktervolle wijnen.

DOC Alentejo heeft 8 sub-regio’s ieder met een eigen karakter. De bodem varieert van schist tot roze marmer, graniet en kalk vaak op een water vasthoudende onderlaag van klei. Met evenzoveel micro klimaatjes kan er dus geen sprake zijn van Dé Alentejo wijn.
Iedere sub regio heeft zijn eigen uitdaging en zijn eigen stijl. Meer dan in de overige Portugese wijngbieden is de aanplant van internationale druiven met een hoofdrol voor Alicante Bouschet.
Ook Syrah en uiteraard de zuid Portugese variant van Tempranillo:  Aragonez,  komen wij tegen in de blend.

Quinta De Plansel

In de sub-regio Évora ; het dichts gelegen bij de Atlantische oceaan, vinden wij het wijnhuis van Quinta de Plansel.
De bijzondere geschiedenis van dit wijnhuis begon met een kleine ramp. De boot van Jorge Böhm zonk midden jaren 70  in de haven van Lissabon mét zijn paspoort naar de bodem van de oceaan. Dit dwong hem tot een verblijf van enkele maanden in Portugal en afgestudeerd aan de Duitse wijnuniversiteit Geisenheim keek hij met professionele belangstelling naar de autochtone Portugese druiven.  Al gauw zag hij het potentieel van de Noord Portugese druiven voor het toen totaal onbetekenende gebied van de Alentejo. In 1981 vestigde de Duitser zich in Montemor-o-novo om er een plant veredelingsbedrijf te starten. Tegenwoordig is Viveiros Plansel een van de grootste en meest toonaangevende plant veredelings bedrijven in de Alentejo.

In 1997 begon Dorina Lindemann met het maken van wijn van de veredelde planten van haar vader.
Ook Dorina was afgestudeerd aan de wijnuniversiteit van Geisenheim en zij maakte de link van het veredelingsbedrijf naar de wijnmakerij. De directe relatie  tussen de wijnranken, en het terroir van Quinta de Plansel samen met een zeer precieze viticultuur is het geheim van het succes van de cuvees en moncepages van Dorina Lindemann.

Uit noodzaak om uitsluitend uitstekend materiaal te gebruiken werd geïnvesteerd in eerste klas hulpmiddelen waar de bedrijfstak Plansel Vindíma is ontstaan. De verhuur van machines die behulpzaam zijn bij onderhoud van de wijngaarden en bij de oogst

De vierde bedrijfstak is héél recent. Met Plansel International Wineschool is de samenwerking tussen Quinta de Plansel en Wijnhoeve Matton een feit. In 2019 wordt gestart met het verzorgen van de internationale wijnopleiding van de WSET: de grootste wijnopleider ter wereld.
Daarmee is Plansel International Wineschool de 2de opleiding in Portugal die als fysieke school deze opleiding: level 1 en 2, aanbiedt.

WIJNEN

Plansel selecta Branco
Gouveio, Arinto, Viosinho
Wit, fruitig en volfris

Plansel selecta Tinto
Touriga Nacional, Aragonez ,Trincadeira
Rood, fruitig en mondvullend

Plansel selecta Verdelho
Verdelho
Wit, fruitig en volfris

Plansel selecta Trincadeira
Trincadeira
Rood, krachtig en vol

Plansel selecta Reserva Branco
Viosinho, Gouveio
Wit, rijk en complex – rijp en vol

Plansel selecta Reserva Tinto
Aragonez , Tinta Barroca
Rood, krachtig en vol

Plansel selecta Touriga Nacional
Touriga Nacional
Rood, krachtig, complex en vol